سوله کشتارگاهی
سوله کشتارگاهی، به عنوان یک مجموعه حیاتی در زنجیره تأمین مواد غذایی، نقشی بسیار اساسی در تأمین گوشت و فرآوردههای گوشتی ایفا می کند. این سوله، جایگاه حیوانات را از زمان نگهداری، تا تغذیه، ذبح، تولید و بسته بندی گوشت، فراهم می کند. سوله های کشتارگاهی، جزو سوله های سبک هستند که علاوه بر به کار گیری کمترین میزان فلزات و داشتن بیشترین مقاومت، با قیمت مناسبی نیز عرضه می شوند. سوله های کشتارگاهی، معمولا دهانه کم تر اما طول بیشتری نسبت به سایر سوله ها دارند زیرا از بخش های متنوعی تشکیل شده اند که هر یک، متصل و وابسته به دیگری است.
سوله کشتارگاه مکانی برای نگهداری دام و طیور و ذبح آنهاست که برای ساخت آن باید نکاتی را مد نظر قرار دهید. به طور مثال بهداشت محیط سوله، وجود حوضچه گندزدایی و تعبیه برق اضطراری برای جلوگیری از فاسد شدن گوشت از مواردی است که در ساخت این سازه باید به آن توجه داشته باشید. برای ساخت سوله جهت کم کردن زمان مونتاژ، میتوانید از سوله خرپایی استفاده کنید. چرا که به دلیل فولاد کمتری که در این سازه به کار رفته، مونتاژ آن سریع بوده و همچنین قیمت کمتری هم نسبت به سایر سولهها دارد.

طراحی و اجرای یک سوله کشتارگاهی، باید با رعایت استانداردهای بهداشتی و محیطی انجام شود تا امکان تولید بهینه و مطمئن گوشت فراهم گردد. سوله کشتارگاهی، معمولاً شامل فضاهای تفکیک شده ای است که هر کدام، مختص به انجام فعالیت انحصاری همان بخش هستند. این بخش ها شامل:
بخش تغذیه و نگهداری دام و طیور
واحد دامپزشکی
محل ذبح دام و طیور
بخش فروش و توزین
خطوط بستهبندی
ساخت سوله کشتارگاهی
به دلیل اینکه در کشتارگاهها توالی خطی و پیوستگی و نظم در قرارگیری ایستگاههای کاری امری مهم تلقی میشود پس دهانه سوله کشتارگاره عموما کوچک تعبیه میشود و ارتفاع سوله نیز بین ۶ الی ۸ متر خواهد بود آنچه بسیار مهم است طول دهانه سوله است که باید بیشتر از سایر سولهها باشد.
برای تولید گوشت سالم که در گرو حفظ سلامت دام و طیور است سوله کشتارگاه بایستی دارای سیستم تهویه مناسب باشد و همچنین به منظور ممانعت از هدر رفت انرژی عایق بندی شده باشد.
ساخت سوله کشتارگاهی نیازمند صرف هزینه بالا مانند سایر سولهها نیست بلکه قیمت نسبتا پایینتری نسبت به بقیه سولهها دارد که این قیمت پایین به علت کیفیت پایین سازه نیست بلکه به علت حذف بخشهای غیرضروری سوله است که در سوله کشتارگاهی مورد نیاز نیست و در نتیجه کاهش قیمت به علت کاهش فولاد مصرفی در ساخت است.
برای تحویل سوله کشتارگاهی مانند سایر سولهها باید در زمان صرفه جویی کرد و این صرفه جویی تنها از طریق حذف بخشهای صروری امکان پذیر نیست بلکه باید در بخش نثب و مونتاژ نیز چارهای برای این کار اندیشید و راه حل پیشنهادی ما به شما ساخت سوله با استفاده از سوله پیش ساخته تیر ورقی است که علاوه بر استحکام بالا وزن سازه را نیز کاهش میدهد.

سوله کشتارگاهی و قسمتها
سولههای کشتارگاهی نقش بسیار مهمی در تامین نیازهای غذایی و تولید گوشت مصرفی جامعه دارند. با توجه به اهمیت این صنعت، طراحی و اجرای سوله کشتارگاهی با رعایت استانداردها و مقررات بهداشتی و ایمنی، از اهمیت ویژهای برخوردار است تا امکان تولید گوشت با کیفیت و بدون هرگونه آلودگی به مصرفکنندگان فراهم شود.
محل وزنکشی و فروش دام و طیور
با توجه به اینکه افراد مختلف حقیقی مانند افراد عادی و حقوقی مانند رستورانها، سازمانها و… به کشتارگاه برای خرید گوشت تازه مراجعه میکنند، نیاز است تا بخشی از سوله عملیات وزنکشی و فروش دام را انجام دهد.
انجام این کار به این دلیل است که افراد، مقادیر متفاوتی از گوشت را خریداری میکنند. استفاده از تجهیزات مدرن و پیشرفته وزنکشی موجب افزایش دقت و ارائه فاکتور و صورت حساب به خریدار میشود.
دامپزشکی و معاینه دام و طیور
یکی از مهمترین بخشهای سوله کشتارگاهی، بهرهمندی از دامپزشک متخصص به منظور انجام معاینات مستمر دام در محل است. علاوه بر نظارت سازمان بهداشت و بازدید کارشناسان نظارتی باید مدیر سوله نیز دغدغه صحت، سلامت و بهداشت دام و طیور داخل کشتارگاه خود را داشته باشد. تنظیم جدول معاینات دورهای برای هر دام به منظور دریافت مهر تایید سلامت لازم است.

تسمه نقاله برای حمل دام و طیور زنده
این بخش بیشتر در ساخت سوله کشتارگاهی با حجم بالای دام و طیور است. استفاده از سیستم بهینه حمل دام با انجام مسیریابی و هدایت خودکار در این نوع کشتارگاهها موجب تسریع کار میشود.
مهار و بستن دام و طیور
هدایت و انتقال دام به صورت صحیح و جلوگیری از انجام حرکات اضافه در هنگام ورود دام به سمت میز ذبح توسط فیکسچر انجام میشود. فیکسچر از یک سازه ثابت و قلاب نگهدارنده تشکیل شده است.
میز مخصوص ذبح دام و طیور
میز از نوع پروفیل با کمک پیچ به زمین متصل میشود تا از حرکت آن جلوگیری شود. صفحه به کار رفته بر روی میز از جنس پلیاتیلن یا تفلون به رنگ سفید است. بدنه میز و صفحه هر دو قابلیت شستوشو دارند. علاوه بر این یک مخزن مخصوص برای جمعآوری خون و هدایت آن به سمت بیرون در کنار میز قرار داده شده است.
سیستم خروج خون و ضایعات
قرار دادن مجرای صحیح برای خارج کردن خون و ضایعات دفعی تولید شده از ذبح از لحاظ بهداشتی دارای اهمیت بالایی است.
پوستکنی و پرکنی
سیستم پوستکنی یا پرکنی با توجه به نوع دام یا طیور ذبح شده مورد نیاز است. هر چند در نگاه اول پوست و پر حیوان استفادهای نداشته باشد اما واقعیت این است که در صنایع مختلف کاربردهای ارزشمندی دارند.
سوله سردخانه
در برخی مواقع ممکن است بین ذبح حیوان تا عرضه گوشت آن به بیرون از کشتارگاه یک فاصله زمانی پیش آید، به همین دلیل برای نگهداری از محصول نیاز به سوله سردخانه است. این سوله به موازات سوله اصلی به صورت یک بچه سوله ساخته میشود.
خط بستهبندی
برای ارائه محصولات و فرآوردههای دامی نیاز است تا آنها را در پکیجهای مناسب با ابعاد و سایزهای متنوع قرار دهند. خط بستهبندی به همین منظور با سرعت بالا و طراحی اصولی ریلگذاری در مسیر آخر کشتارگاه قرار داده میشود.
علاوه بر این تجهیزاتی مانند برق اضطراری، حوضچههای گندزدایی، استریل سازی، سیستمهای ضدعفونی و محلی برای قرنطینه دامهای بیمار نیز در کنار سوله کشتارگاهی مورد نیاز است.
واحد دامپزشکی و معاینه دام و طیور
جدای از نظارت وزارت بهداشت و بازدیدهای مستمر بازرسان این نهاد نظارتی، خود مدیریت سوله صنعتی نیز میبایست دغدغه صحت و سلامت دام و طیور را داشته باشند.
در راستای اهمیت به سلامتی مصرفکننده، نیاز به استقرار دائمی دام پزشکی متخصص و معاینه مستمر دام در محل حس میشود.
جدول زمانی معاینات و دریافت واکسن و دارو برای هر دام، منحصر به فرد است که باید با دقت بالایی به اجرا گذاشته شود تا فرآورده های یک واحد کشتارگاهی بتوانند مهر سلامت محصول دریافت نمایند.
تسمه نقاله ویژه حمل دام و طیور زنده
برای سوله کشتارگاهی با ظرفیت بالا، به طراحی یک سیستم بهینه جهت حمل دام و طیور نیاز است.
مسیریابی حداقلی و هدایتگرهای خودکار، از ویژگیهای بارز این سیستم باید باشد.

طراحی فیکسچر مناسب برای بستن و مهار دام و طیور
دام و طیور بایستی به طرز مناسب و از سمت درست مهار شود تا ضمن جلوگیری از حرکتهای اضافی حیوان، روانهسازی به سمت میز ذبح به درستی صورت پذیرد.
فیکسچر بهینه باید از یک سازه ثابت تشکیل شده باشد که بسته به نوع دام و طیور، قلابهای نگهدارنده مقتضی به آن وصل میشود.