سوله کارگاهی

سوله کارگاهی

سوله کارگاهی
سوله کارگاهی سازه‌ای مسقف و شیب دار به شمار می‌آید که معمولا بر اساس محاسبات فنی روی کار می‌آید. این سوله از نظر کاربرد می‌تواند تنوع پذیر باشد. به همین دلیل است که تمامی سوله‌های کارگاهی یکسان ساخته نمی‌شوند. برخی از این سوله‌ها ابعاد بزرگی دارند و برخی دیگر در ابعاد کوچک طراحی و تولید می‌شوند. برای ساخت سوله کارگاهی لازم است که کاربرد مورد انتظار را مورد توجه قرار دهید.
ماندگاری این سازه های فلزی و بتنی (بخصوص فلزی) نیز بسیار طولانیست. بطوریکه با اجرای صحیح و اصولی آن، تا مدتها میتوانید بدون هیچگونه دغدغه‌ای به امور تولیدی خود بپردازید. دیگر عامل محبوبیت سوله‌های صنعتی، زمان ساخت کوتاه مدت آن است. زیرا در هنگام افزایش تولید در هر نوع کاربری صنعتی، میتوانید سریعاَ به ساخت سوله کارگاهی اقدام نمایید. کاربردهای این ساختارها بسیار متنوع و تقریباَ مناسب با هر نوع کاربری مدنظرتان است.

 

سوله کارگاهی
سوله کارگاهی

سوله کارگاهی همانند خیلی از سوله ها یک سازه فلزی عمدتا از فولاد است که دارای اجرای زیر است:

ستون ها
رفتر ها
تیرک های از جنس فولاد
پی اصلی
سامانه اتصالات چه به صورت موقت و چه به شکل دائم
پرلین دیواری
پرلین سقفی

 

سوله کارگاهی
سوله کارگاهی

ساخت سوله کارگاهی
برای هر یک متر مربع از ساختمان سازه مورد نظر چیزی در حدود ۵۰ الی ۸۰ کیلوگرم فولاد استفاده می‌شود. البته این مقدار برای سازه های سبک تقریبا به نصف کاهش پیدا می کند. علت استفاده از این حجم از متریال این است که این سازه ها می بایست به شکلی کاملاً مقاوم و مستحکم طراحی شوند. به گونه ای که در برابر عوامل جوی و محیطی مثل زلزله، برف، باد و … کاملا مقاوم باشند.
سوله کارگاهی باید بتواند جرثقیل ها، لیفتراک ها و سایر وسایل حمل و نقل سبک و سنگین را نیز تحمل کرده و از همه مهمتر قادر باشند از پس بار خود آنچه در داخل سوله است نیز به خوبی بر بیایند. دقیقا به همین دلیل هاست که از تیرهای ورقی فولادی برای این سازه ها و ساخت آنها بهره گرفته می شود تا استحکام و مقاومت کافی را داشته باشند.

سوله کارگاهی
سوله کارگاهی

 

طراحی سوله کارگاهی
طراحی سوله کارگاهی یا صنعتی، بایستی با تمامی دقت و درنظرگیری پارامترهای مختلف انجام شود. عدم رعایت ظوابط، عدم محاسبه صحیح بارهای زنده و مرده وارد به ساختار و عئم توجه به نوع کاربری و متریال بکاررفته، میتواند عواقب جبران ناپذیری را برای سوله‌ها به بار بیاورد. بعنوان مثال بارها دیده شده که ساخت سوله ارزان با استفاده از:

متریالهای بی‌کیفیت،
عدم استفاده از مهاربند
اتصال نامناسب تیرورقها و ستونها
و بدون محاسبه‌های تنشی و برشی،
به اتمام رسیده و با اولین برف سنگین یا دیگر مخاطرات طبیعی (باد، طوفان و…)، بطور کامل فرو ریخته است!!. لذا به‌جهت طراحی و ساخت سوله صنعتی توجه به نکات زیر ضروریست:

محاسبه دهانه بر اساس مقاطع و تیرهای مناسب و درنظرگیری ضریب طول فضا بر مبنای آن
محاسبه دقق بارهای زنده و مرده. (بارهای وارده از سوی رانش، بادهای شدید، فعالیت زنده، برف و… و در نظرگیری مهاربندها و اتصالات متناسب با آنها)
محاسبه ویژه بارهای مرده در ساخت سوله های چند طبقه. (بارهای مرده تجهیزات، ادوات صنعتی، کالاها و محصولات انبارشده، کمدها و فایلهای اسناد، کتابخانه و… در طبقات بالاتر)
ارتفاع جانبی سوله
آنالیز سستی یا مقاومت خاک محل پروژه؛ بمنظور اجرای پی و نصب بیس پلت بر روی آن.
شیب دهانه‌ها و سقف
کیفیت و کمیت قاب و فریم های مورد نیاز برای ساخت سوله کارگاهی
نوع کاربری
متریال دیواره و کف. (بعنوان مثال برای کارگاه‌های خودروسازی، متریال دیوار بهتر است از آجرهای دوسمت نما و متریال کف از بتن‌های سخت باشد. پیشنهاد میشود طراحی سوله‌های کارگاهی صنایع غذایی و لبنی با جنس کف پلی اورتان و جنس دیواره‌های ساندویچ پانل انجام شود).
جنس ورقه های سقف با توجه به سبک یا سنگین بودن طراحی سوله‌ها
محاسبه مباحث بارگذاری جرثقیل‌های سقفی و تیر نگهدارنده‌ی جرثقیل

سوله کارگاهی
سوله کارگاهی

اجزا سوله کارگاهی
سوله‌های کارگاهی که در حال حاضر تولید شده و نصب می‌شوند، از اجزای مختلفی تعبیه شده‌اند. اسکلت اصلی این سوله‌ها عمدتا یک اسکلت فلزی است که جنس آن با توجه به کاربردی که از این محصول انتظار می‌رود، استفاده می‌شود. جان تیرها، رفترها، استرات، باد بندهای سقفی و باد بندهای دیواری، ستون‌های اصلی و پوشش دهنده‌های سقف و بدنه سوله اجزایی هستند که در این سازه‌ها قرار دارند. سوله‌های کارگاهی با اهداف متفاوتی روی کار می‌آیند. تعداد اجزایی که در ساختمان سوله کارگاهی به کار می‌رود با توجه به نوع کاربری این سازه‌ها متفاوت است. به هر میزان که سایز سوله افزایش پیدا کند، هزینه‌های ساخت آن نیز بیشتر می‌شود.
انواع روش های ساخت سوله کارگاهی
سوله های کارگاهی نیز مانند انواع سوله های دیگر، به سه روش تیرورقی، خرپایی و UBM قابل طراحی، ساخت و اجرا هستند که انتخاب این روش، باید با تعیین کاربری سوله و مشورت با شرکت سوله ساز انجام شود. در ادامه، به شرح ویژگی های این سه روش خواهیم پرداخت.

• تیرورقی (سنگین)
سوله های تیرورقی، قدیمی ترین نوع سوله ها هستند. در قدیم، این نوع سوله ها به دلیل استفاده از تیرآهن، وزن بسیار بیشتری داشتند اما با جایگزینی تیرورق به جای تیرآهن، به وزن نسبتا مطلوبی رسیده اند. با این وجود، در ساخت سوله به روش تیرورقی، از میزان بسیار بیشتری فولاد نسبت به روش های دیگر استفاده می شود. همین موضوع، باعث سنگینی وزن آن ها و افزایش هزینه های ساخت با این روش شده است.

این سوله های سنگین، در طراحی و ساخت دهانه سازه نیز با محدودیت هایی رو به رو هستند. سوله های تیرورقی، امکان ساخت دهانه هایی با طول بیش از ۷۰ متر را نخواهند داشت؛ اما نکته قابل توجه این است که ساخت این سوله ها با دهانه های بزرگ، (حتی در صورتی که کم تر از ۷۰ متر باشند هم)، به دلیل استفاده از میزان زیادی فولاد، مقرون به صرفه نخواهد بود. بنابراین، در صورت نیاز به ساخت دهانه های بزرگ، باید از روش های دیگر استفاده نمود.

• خرپایی (سبک)
یکی از پرکاربرد ترین نوع سوله ها، سوله خرپایی است. ساخت سوله کارگاهی به این روش، از مزیت های فراوانی برخوردار خواهد بود. اولین مزیت این سوله ها، استفاده از کم ترین میزان فولاد در روند ساخت آن ها است. همین موضوع، باعث سبکی وزن و سهولت در نصب و اجرای این سوله ها گردیده است. امروزه، ساخت سوله های سبک کارگاهی به روش خرپایی، از محبوبیت بالایی برخوردار است؛ زیرا این سوله ها، علی رقم استفاده از حداقل میزان فولاد، از استحکام و مقاومت بسیار بالایی برخوردار بوده و بار نصب تجهیزات سنگین مانند جرثقیل های سقفی را نیز به خوبی متحمل می شوند.
UBM
سوله های UBM، به عنوان سوله های مدرن شناخته می شوند. این سوله ها، ظاهری مدرن و به روز داشته و به دلیل جذابیت ظاهری خود، معمولا مورد پسند اکثریت قرار می گیرند. سوله های UBM، معمولا قوسی شکل هستند و به دلیل همین جزئیات ظاهری و تولید ورق های دورریز بیشتر، قیمت بالا تری نسبت به انواع سوله های دیگر دارند.
در نهایت برای انتخاب روش ساخت، ابتدا باید محل احداث، نوع کاربری و تجهیزات مورد نیاز سازه، توسط شرکت سوله ساز بررسی شده و سپس طبق نظر مهندسین و متخصصان با تجربه، بهترین روش برای ساخت سوله مورد نظر تعیین گردد.

 

سوله کارگاهی
سوله کارگاهی

قیمت سوله کارگاهی
قیمت ساخت سوله صنعتی یا کارگاهی بر مبنای عوامل گسترده‌ای تعیین میگردد. مواردی که در ذیل به آنها اشاره خواهیم کرد، مهمترین پارامترهای تعیین قیمت سوله کارگاهی بشمار می‌روند:

مدل ساختاری سوله‌ها. (برای دهانه‌های با عرض و طول زیاد، ساخت سوله سبک ارزان تر از مدل های سنگین خواهد بود)
نوع اجرای سوله‌ها. (تیر ورقی، خرپایی و…)
ابعاد دهانه. (تأثیر ویژه‌ای بر طول این ساختارها و البته قیمت گذاری نهایی دارد. همچنین بر طول دیواره‌ها و کیفیت اجرای فونداسیون نیز تأثیر می گذارد.)
شکل دهانه ها. (متعارف یا نامتعارف)
فرم سقف
ابعاد و اندازه و وزن کلی و عملیاتی
جنس و استراکچر. (قیمت سوله کارگاهی فولادی (فلزی) یا مدل های بتنی)
تعداد مهاربندهای افقی و قائم بنا
وجود یا عدم وجود پنجره. (وجود درب که الزامیست)
نوع پوشش سقف. (پلی کربنات، کارتن پلاست، ورق های گالوانیزه و ساندویچ پانل. ساخت سوله صنعتی ارزان، با استفاده از ورق های ساندویچ پانل در دسترس است)
مدل جوشکاری یا اتصال پیچ و مهره ای قطعات فلزی سوله‌ها
پوشش دیوار. (ساندویچ پانل، دیوار آجری هر دو سمت نما، بلوک سنگی، ورقهای موجدار و…)
رنگ آمیزی ستون ها و مقاطع
درنظرگیری یا عدم تعبیه ستون میانی در دهانه های بزرگ سازه ای. (سازنده سوله برای اجرای بدون ستون دهانه های بزرگ (ستون میانی)، قطعاَ هزینه بیشتری را طلب خواهد نمود)

 

سوله کارگاهی

نقشه سوله کارگاهی
برای اطلاع دقیق از نقشه سوله کارگاهی به صفحه نقشه سوله مراجعه کنید.

اجاره سوله کارگاهی
گاهی اوقات کسب و کارها تصمیم میگیرند کار خود را با هزینه اولیه کمتری شروع کنند. همین موضوع باعث میشود به جای خرید به اجاره سوله کارگاهی فکر کنند. این نوع سازه نیز مانند هر نوع دیگری از ملک میتواند به اجاره برود. بنابراین کافیست برای اجاره سوله کارگاهی با مالک سوله مذاکره نموده و بر سر قیمت توافق کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *