سوله پتروشیمی
هر کس آشنایی مختصری با صنعت نفت و گاز داشته باشد، احتمالاً با لفظ سوله پتروشیمی نیز بیگانه نیست. کارخانه های تبدیلی صنعت نفت و پتروشیمی از صنایع اساسی و استراتژیک کشور هستند و به نوعی از ارکان اصلی اقتصادهای مبتنی بر نفت محسوب می گردند.
اما سوال اساسی اینجاست که برای احداث این نوع کارخانه ها چه ملزوماتی نیاز است؟
سازمان ها ، نهاد ها و اشخاصی که اقدام به ساخت کارخانه های صنایع پتروشیمی و سوله پتروشیمی می کنند چه اطلاعاتی باید در حوزه نف و گاز و پتروشیمی داشته باشند تا پروژه در مسیر درستی به جلو هدایت شود؟ این سؤالات و مواردی از این دست، پرسش هایی هستند که باید پیش از اقدام به احداث این قبیل سازه ها، پاسخ شایسته ای برای آنها پیدا کرد.

هر کسی که با صنعت نفت و گاز آشنایی داشته باشد مطمئنآ با سوله پتروشیمی آشنایی کامل دارد. یکی از اساسی ترین شاخص های ساخت سوله پتروشیمی زمان است زیرا هر چه ساخت این سوله ها زمان کمتری طول بکشند زودتر به بهره برداری میرسند و در نتیجه زودتر به در آمد و سود دست پیدا میکنند. نگهداری و ذخیره سازی مواد شیمیایی خطرناک میتواند چالشهای بیشماری را ایجاد کند، از الزامات نظارتی سختگیرانه گرفته تا خطرات بهداشتی و ایمنی، انفجار و حتی امنیت.
انبارداری ایمن مواد شیمیایی خطرناک، یک چالش طراحی منحصر به فرد برای شرکت های پیشرو شیمیایی و پتروشیمی است. تولیدکنندگان، شرکتهای حملونقل و ارائهدهندگان تدارکاتی که این محصولات را ذخیره و حمل میکنند باید به مجموعهای پیچیده از مقررات، از مقررات تخصصی گرفته تا قانون سلامت و ایمنی در محل کار پایبند باشند، که هدف هرکدام به حداقل رساندن خطر است، هم از جهت کارمندان و هم عموم مردم.
زمان از اساسی ترین شاخص های ساخت سوله کارخانه پتروشیمی است.
زیرا هر اندازه این سازه ها در مدت زمان کمتری ساخته شوند ، زودتر به بهره برداری خواهند رسید.
و از لحاظ درآمدزایی و سودآوری شرایط مناسب تری را رقم خواهند زد.
با توجه به ماهیت متنوع محصولات ذخیره شده در سوله پتروشیمی و محدودیت های نظارتی که بر آنها اعمال می شود، اپراتورهای سوله پتروشیمی و مدیران عملیات باید درک کاملی از همه پیامدهای بالقوه ذخیره سازی و جابجایی نامناسب داشته باشند. آنها باید با دقت تمام جنبه های طراحی انبار خود را برنامه ریزی کنند تا از خطرات ایمنی مانند احتراق، آلودگی و فساد جلوگیری کنند.

انواع کاربرد سوله چیست؟
به خاطر اهمیتی که سوله در موارد مختلف دارد، این امر باعث به وجود آمدن کاربرد انواع سوله در کسب و کارهای مختلف شد. با توجه به مطالب گفته شده میتوانیم کاربردهای مختلفی از سوله را در چند موارد زیر به طور خلاصه بیان کنیم:
سوله به عنوان آشیانه هواپیما مورد استفاده قرار میگیرد.
با استفاده از سوله، مرغداری، دامداری و محل نگهداری از طیور را درست میکنند.
سوله در ساخت سیلو نیز کاربرد دارد.
در کارگاهها و کارخانههای صنعتی نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
در ساخت انبارهای صنعتی کاربرد فراوانی دارد.
با استفاده از سوله، سالنهای نمایشی، تئاتر، سالنهای ورزشی و سینما را می سازند.
با استفاده از سوله، محل نگهداری بشکهها و پالایشگاهها را در کارخانجات پتروشیمی میسازند.

هزینه سوله پتروشیمی
در گام بعدی ، قیمت مناسب سازه فلزی سوله های پتروشیمی نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. و هر اندازه هزینه های ساخت آن پائین تر باشد ، نرخ بازگشت سرمایه آن بهتر خواهد.در زمان احداث کارخانه پتروشیمی ، یکی از عوامل مهمی که بسیاری از افراد و نهاد ها نسبت به آن دقت لازم را ندارند ، مشارکت با شرکت های سوله ساز با تجربه است. شرکتی که بالاترین تعهد کاری را داشته و محصولات با کیفیت را در کمترین زمان ممکن به مشتری تحویل نماید از ارزش و اثربخشی است.
استفاده از سولهها برای صنایع پتروشیمی دارای دلایل متعددی است ازجمله فضای بزرگ صنایع پتروشیمی نیاز به فضای بزرگ برای نصب تجهیزات پیچیده و بزرگ دارند.استفاده از سوله برای صنایع پتروشیمی که فضای بزرگ و بدون درزی فراهم میکنند که این امر اجازه میدهد تا تجهیزات بزرگ و دستگاههای تولیدی به راحتی نصب و بهرهبرداری شوند، مورد بعدی انعطافپذیری است که سولهها به دلیل ساختار ساده و بدون دیوارهای داخلی، انعطافپذیری بالایی دارند. این امر به صنایع پتروشیمی اجازه میدهد تا فضای داخل سوله را براساس نیازهای تولیدی و تجهیزات تنظیم کنند.
اگر به صورت لیست بخواهیم دلایل نیاز به سوله برای صنایع نفتی و پتروشیمی اشاره کنیم موارد زیر شامل این لیست هستند:
صنایع پتروشیمی به دلیل خصوصیات خاص و مختص به خود نیاز دارند که فضایی مناسب برای انجام فعالیتهای تولیدی و فرایندی داشته باشند. برخی از دلایلی که صنایع پتروشیمی نیاز به سوله دارد، عبارتند از:
نگهداری از تجهیزات و ماشینآلات: بسیاری از فرآیندهای تولید در صنایع پتروشیمی به ماشینآلات سنگین و بزرگ نیاز دارند که برای نگهداری و نصب این تجهیزات فضایی محافظت شده مانند سوله مورد نیاز آنهاست.
ایمنی: محیط تولیدی در صنایع پتروشیمی ممکن است به دلیل استفاده از مواد شیمیایی خطرناک باشد، بنابراین استفاده از ساختمانهای محافظتی مانند سولهها به منظور افزایش ایمنی و کنترل خطرات ضروری است.
دما و رطوبت: صنایع پتروشیمی برای انجام فرآیندهای تولیدی خود نیاز به شرایط خاصی از نظر دما و رطوبت دارند. سولهها امکان ایجاد این شرایط خاص را برای صنایع پتروشیمی فراهم مینمایند.
برای ساخت سولههای صنایع پتروشیمی و نفتی، اکثر کشورها دارای مقررات و استانداردهای خاصی برای این صنایع هستند. برای گرفتن مجوز ساخت سولههای صنایع پتروشیمی، میتوانید به ادارات ذکر شده در زیر مراجعه کنید:
سازمان حفاظت محیط زیست: در بسیاری از کشورها، سازمان حفاظت محیط زیست مسئول تعیین مقررات و صدور مجوزهای محیطی برای صنایع پتروشیمی و نفتی است. برای ساخت سولهها نیز ممکن است نیاز به مجوز این سازمان داشته باشید.
شرکت ملی نفت یا پتروشیمی: در بسیاری از کشورها، شرکتهای ملی نفت یا پتروشیمی مسئول تعیین استانداردها و مقررات برای ساخت و بهرهبرداری از ساختمانها و تجهیزات مرتبط با این صنایع هستند. بنابراین، ممکن است نیاز به مجوز این شرکتها نیز داشته باشید.
سازمانهای ایمنی و اطفاء حریق: به دلیل خطرات بالای حاکی از صنایع پتروشیمی و نفتی، ممکن است نیاز به مجوز از سازمانهای ایمنی و اطفاء حریق داشته باشید.
شهرداری: در بسیاری از موارد، برای ساخت سولهها نیز نیاز به مجوز از شهرداری محلی وجود دارد.