سوله ورزشی

سوله ورزشی

سوله ورزشی
یکی دیگر از دلائل محبوبیت سوله ورزشی، امکان ساخت سالن ورزش به ابعاد بزرگ و بدون ستون است، در صورتی که اگر بخواهید این کار را با سازه معمولی انجام دهید، فرآیند کار بسیار دشوار خواهد بود. با ساخت سوله ورزشی، بدون اینکه نیاز باشد شما از ستون‌های عمودی استفاده کنید، فضای بزرگی برای فعالیت‌های ورزشی وجود دارد. اگر بخواهیم این مزایا را به صورت موردی بیان کنیم، باید به موارد زیر اشاره داشته باشیم:


طراحی زیباتر
دارای قیمت مناسب‌تر نسبت به سایر سازه‌ها
مقاومت بیشتر در برابر باد، تحمل بار برف و شدت زلزله
امکان اجرای دهانه بزرگ
اجرای سوله در سریع ترین زمان
عایق گرما، سرما و صدا
متناسب با نیازهای ورزشی
فارغ شدن از محدودیت های آب و هوایی در انجام فعالیت ها
ایمنی بالا حین فعالیت های ورزشی به دلیل ماهیت کف سوله (داشتن عایق و کفپوش)
فضای راحت و مطبوع با تهویه مناسب
دارا بودن استانداردهای ایمنی در سوله هایی که اصولی طراحی شده اند.
انعطاف پذیری بالای سوله و چند منظوره بودن فضا
طراحی سوله ورزشی، نوع پروفیل زد مورد استفاده شده در آن، نحوه نصب میل مهار‌ها، میزان مقاومت جان و باله سوله، همگی از مواردی هستند که به دانش بالای مهندسی در ارتباط با تولید و اجرای اسکلت سوله دارد. پس طراحی آن را نمی توان به هر تیمی سپرد.

برای ساخت سوله ورزشی هم مثل تمامی سوله ها، باید مراحل اولیه از طراحی تا اجرا در نظر گرفته شود این مراحل شامل موارد زیر است:
تعیین نوع کاربری سوله (سوله به چه منظوری و برای چه نوع فعالیتی ساخته می شود؟)
تعیین ابعاد و ارتفاع با توجه به کاربری سوله ورزشی
انتخاب زمین برای اجرای سازه
ایده پردازی برای طراحی فضاهای داخلی با توجه به نیاز سفارش دهنده
مشخص نمودن جزئیات سیستم های تهویه و گرمایش و سرمایش
طراحی و اتودهای اولیه توسط مهندسین و تیم های مجرب سوله ساز
تهیه مصالح و متریال اولیه
آماده سازی زمین و شروع عملیات اجرایی

سوله ورزشی
سوله ورزشی

 

ابعاد و اندازه سالن ورزشی
مساحت سالن اصلی با توجه به نوع ورزشی که قرار است در آن انجام شود در حدود 500 متر مربع با عرض 17 و ارتفاع 7/6 متر در نظر گرفته شود. ارتفاع مفید 7/6 متر باید در تمام محدوده زمین های بازی فراهم شود. مساحت سالن کوچک با توجه به فعالیت های در نظر گرفته شده در بهترین حالت 100 متر مربع و ترجیحاً به شکل مربع و به ارتفاع 4 متر طراحی شود.
فضاهایی باید تحت عنوان دسترسی به سالن های ورزشگاه شامل دسترسی ورزشکاران، بازدیدکنندگان، وسایل نقلیه موتوری و دیگر دسترسی ها در نظر گرفته شود.
تجهیزات و وسایل مورد نیاز هر یک از ورزش ها در داخل سالن ها نیازمند پیش بینی تمهیداتی برای نصب است.

ابعاد زمین ورزشی فوتبال:
حداقل طول زمین ورزشی فوتبال ۲۵ متر و حداکثر طول ۴۲ متر، حداقل عرض ۱۵ متر و حداکثر عرض ۲۵ متر می باشد. این ابعاد در مسابقات بین المللی به حداقل طول ۳۸ متر و حداکثر ۴۲ متر، حداقل عرض ۱8 متر و حداکثر عرض ۲۵ متر تغییر می یابد.

ابعاد سالن ورزشی فوتسال:
حداقل طول سالن ورزشی فوتسال 38 متر و حداکثر طول 42 متر و حداقل عرض 18 متر و حداکثر عرض 25 متر در نظر گرفته می شود.

ابعاد زمین ورزشی والیبال:
طول زمین والیبال ۱۸ و عرض آن ۹ متردر نظر گرفته می شود.

ابعاد زمین ورزشی بسکتبال:
طول زمین بستکبال 28 متر و عرض آن 15 متر محاسبه می شود که ارتفاع سبد از زمین 3/5 متر و حداقل ارتفاع سالن نیز 7 متر در نظر گرفته می شود.

ابعاد زمین ورزشی هندبال:
طول زمین هندبال 40 متر و عرض آن 30 متر محاسبه می شود.

ابعاد استخر استاندارد:
برای ساخت استخر معمولا سه سایز استاندارد 13/5 در 25، 16 در 33 و 25 در 50 در نظر گرفته می شود.

ابعاد زمین ورزشی بدمینتون:
طول زمین بدمینتون 13/40 و عرض زمین 6/10 متر می باشد.

ابعاد زمین ورزشی کشتی:
حداقل قطر تشک کشتی 1/5 می باشد اما معمولا در سوله ورزشی کشتی چند تا تشک تعبیه می شود از این رو باید فواصل بین تشک ها و تعداد آنها را در ساخت سوله در نظر گرفت.

ابعاد زمین ورزشی کاراته:
ابعاد زمین ورزشی کاراته 8 در 8 می باشد. این سالن نیز همانند سالن کشتی ممکن است دارای چند تاتامی باشد. لذا سوله ورزشی که برای آن در نظر گرفته می شود باید بر اساس تعداد تاتامی و فضاهای بین طراحی گردد.

ابعاد زمین ورزشی جودو:
ابعاد زمین ورزشی جودو نیز 8 در 8 و 16 در 16 می باشد و تمام مطالب عنوان شده در ابعاد زمین ورزشی کاراته و کشتی در مورد زمین ورزشی جودو نیز مطرح است.

ابعاد زمین ورزشی ژیمناستیک:
رشته ژیمناستیک شامل چندین زیر رشته می باشد. لذا ساخت سوله ورزشی برای آن باید بر اساس طراحی خاص صورت پذیرد.

 

سوله ورزشی

ساخت سوله برای سالن ورزشی
برای ساخت سوله سالن ورزشی مهمترین نکته تعیین رشته ورزشی است چرا که نوع رشته ورزشی ارتباط مستقیم با ابعاد و کاربری سوله ورزشی دارد. برخی رشته های ورزشی می توانند با هم همپوشانی داشته باشند به این صورت که چند رشته ورزشی در یک سوله ورزشی برگزار شوند. مثلا رشته هایی مثل رزمی را می توان بر روی تشک انجام داد حالا تفاوتی در اینکه این تشک ها در سالن والیبال پهن شوند یا در سالن دیگر وجود ندارد. با این اوصاف می توان از یک سوله ورزشی استفاده مشترک مکانی در برگزاری رشته های ورزشی مختلف انجام داد که این موضوع در بسیاری موارد صرفه جویی را به همراه دارد.
پس از مشخص شدن نوع رشته ورزشی حال باید ابعاد زمین ورزشی تعیین شود. علاوه بر ابعاد زمین ورزشی باید متراژی را برای جایگاه تماشاچیان، تیم فیلم برداری، حاشیه دور زمین، نیمکت ذخیره و همراهان تیم و … اندیشید. همینطور به اتاق های استراحت و رختکن، جلسه، مدیریت، حمام و نظافت، انبار، انتظار و در برخی موارد در سالن های بزرگ و حرفه ای به سالن رستوران و بوفه نیز نیاز داریم. از این رو برای ساخت سوله ورزشی به برنامه ریزی، طراحی و مشاوره از گروه متخصص فعال در حوزه ساخت سوله ورزشی نیاز است. ارتفاع مناسبی که برای سالن های ورزشی در نظر گرفته می شود باید حداقل 7 متر باشد.
یکی از تجهیزات مهم در سوله ورزشی تهویه سالن است. با توجه به جمعیتی که در سالن تجمیع می شود نیاز مبرم به تهویه هوا وجود دارد. همینطور برای ورزشکارانی که ورزش می کنند اکسیژن و تهویه هوا ضروری است. علاوه بر تهویه هوا، سیستم گرمایشی و سرمایشی نیز از دیگر تجهیزات مهم در سالن می باشد که باید در اولویت های اول نصب تجهیزات سالن قرار داد. یکی از راه کارها استفاده از عایق حرارتی در پوشش سقف سوله و کف سوله می باشد.
متریال بنیادی سوله ها از جنس آهن، فولاد و پروفیل است. با توجه به طبیعت فلزات بکار رفته در استراکچر سوله در اثر گرمای تابستان و سرمای زمستان، گرم و سرد می شوند. اگر عایق مناسبی در پوشش سوله بکار نرود فرآیند سرد و گرم کردن سوله در فصول مختلف با توجه به تجمیع افرادی که داخل سوله قرار می گیرند، بسیار پر هزینه خواهد شد. می توان از پوشش هایی مانند ساندویچ پانل، پشم شیشه و پشم سنگ جهت صرفه جویی در مصرف انرژی در سوله استفاده کرد.

 

سوله ورزشی
سوله ورزشی

سوله سبک برای سالن ورزشی
سازه های بتنی و سنگین در سوله ورزشی کاربرد زیادی ندارد و سوله سبک جایگزین مناسبی در این امر می باشد. مزایای زیادی که سوله سبک دارد باعث شده تا در ساخت سوله ورزشی لحاظ شود. از جمله مزایای این نوع سازه های فلزی می توان موارد زیر را نام برد:

– وزن سبک
– دهانه بزرگ
– مقاوم بودن در شرایط اقلیمی مختلف
– حمل و نقل و جابه جایی آسان
– امکان نصب جرثقیل
– قیمت ارزان و به صرفه
– سرعت بالای ساخت
– ساختار زیبا

هزینه ساخت سالن ورزشی

انواع روش ساخت سوله ورزشی 
سوله تیرورقی: این دسته از سوله‌ها زمانی کاربرد دارند که دهانه سوله کمتر از ۲۰ متر باشد.
سوله خرپایی: اگر دهانه سوله بیشتر از ۲۰ متر باشد این سوله‌ها انتخاب می‌شوند. 
(معمولاً برای ساخت سوله‌های ورزشی از روش خرپایی استفاده می‌شود.)

سوله ورزشی
از آنجا که ساخت سالن‌های ورزشی وظیفه مهم بسیاری از سازمان‌ها و شرکت‌ها می‌باشد، جهت اطمینان از مقاومت ساختمان در برابر شرایط خارجی از مصالح جدید با بازدهی بالا برای ایجاد یک سازه مستحکم استفاده می‌کنند. یکی از بهترین سازه‌ها جهت تأسیس یک سالن ورزشی، استفاده از سوله‌ها می‌باشد. توجه داشته باشید، قبل از ساخت، باید نوع ورزش مورد نظر جهت ساخت سوله مشخص شود تا سازه در ابعاد مناسب ساخته شود

 

سوله ورزشی
سوله ورزشی

استانداردهای تخصصی سوله‌های ورزشی 
ابعاد سوله‌های ورزشی 
ارتفاع سوله ورزشی 
کفپوش سوله ورزشی 
مراحل ساخت سوله ورزشی 
روشنایی سوله‌های ورزشی 
هزینه ساخت سوله ورزشی 

مصالح مورد استفاده در ساخت سوله‌های ورزشی 
بعد از درنظر گرفتن ابعاد و کاربری، متریالی که برای ساخت سوله در نظر گرفته می‌شود به‌خصوص پوشش سقف و دیوار سوله اهمیت زیادی دارد. برای اطمینان از اینکه ساختمان در برابر شرایط سخت خارجی مقاوم و قابل اعتماد باشد، از مصالح جدید برای ایجاد یک ساختار مقاوم استفاده می‌شود. ساندویچ پانل از جمله مصالح مورد استفاده در ساخت سوله‌های ورزشی است. 
علاوه بر این، استفاده از ساندویچ پانل در ساخت سوله‌های ورزشی باعث می‌شود تا توجه ویژه‌ای به جزئیات مربوط به ضخامت سقف و سیستم‌های تهویه شده و اطمینان حاصل شود که سالن می‌تواند انواع فعالیت‌های ورزشی را برای مدت طولانی پشتیبانی کند.

انواع روش ساخت سوله ورزشی 
سوله تیرورقی: این دسته از سوله‌ها زمانی کاربرد دارند که دهانه سوله کمتر از ۲۰ متر باشد.
سوله خرپایی: اگر دهانه سوله بیشتر از ۲۰ متر باشد این سوله‌ها انتخاب می‌شوند. 
(معمولاً برای ساخت سوله‌های ورزشی از روش خرپایی استفاده می‌شود.)

بهترین نوع ساندویچ پانل جهت ساخت سوله
یکی از بهینه‌ترین و بهترین انواع پنل در ساخت سوله، ساندویچ پنل پلی‌یورتان با ورق آلوزینک بوده که برای پوشش سقف و دیوار سازه مورداستفاده قرار می‌گیرد و با توجه به اینکه پانل پلی استایرن به‌عنوان پراستفاده‌ترین نوع پانل در ساخت سوله ورزشی سناخته می‌شود؛ اما جهت کاهش هزینه‌ها و همچنین کاربری سوله مورد نظر می‌توان از انواع دیگر پنل‌ها نیز استفاده کرد. 

 

کاربرد سوله ورزشی 
اغلب ورزش‌ها یا در فضای باز هستند یا در محیط بسته انجام می‌شوند. به دلیل بیشتر بودن تعداد ورزش‌ها در محیط بسته، نیاز به ساخت ورزشگاه پررنگ‌تر است. این موضوع سبب شده تا رونق سوله سازی با کاربری ورزشی نیز در سال‌های اخیر پررنگ‌تر شود. از مهم‌ترین اهدافی که سبب می‌شود تا سوله‌های ورزشی مختلف ساخته شوند عبارت است از: 
سوله پایداری و استحکام بالایی داشته و هزینه نهایی آن نسبت به سایر سازه‌ها اقتصادی‌تر خواهد بود. 
فضایی بزرگ داشته و مناسب برای فعالیت‌های مختلف ورزشی است. 
طراحی سوله‌های ورزشی به‌گونه‌ای است که مناسب برای برگزاری رویدادها و مسابقات ورزشی می‌باشد. 
محیط بسته سوله باعث می‌شود تا عوامل مختلف بیرونی و دمای هوا تأثیری بر روی افراد نداشته باشد. 

مراحل ساخت سوله ورزشی
یک سری مراحل برای ساخت انواع سوله‌ها باید اجرا شود که سوله ورزشی از این قاعده مستثنی نیست. مراحل ساخت سوله‌های ورزشی به شرح زیر می‌باشد:

شخص‌کردن کاربری سوله
تعیین ابعاد و ارتفاع سوله باتوجه‌به ورزش مدنظر
انتخاب زمین مناسب برای پروژه
مشخص‌کردن فضاهای داخلی با ایده‌های خلاقانه
مشخص‌کردن جزئیات مربوط به انواع سیستم‌های سرمایش و گرمایش
طراحی اولیه سوله توسط مهندسین پروژه
انتخاب مصالح اولیه
اجرای فونداسیون و شروع عملیات ساخت سوله

ساخت سوله ورزشی
ابعاد سوله ورزشی
اجاره سوله ورزشی
ارتفاع سوله ورزشی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *