سوله طبقاتی
سوله طبقاتی جزو سازه های سنگین محسوب میشود. طراحی این سوله دقیقا همانند ساختمانی فولادی طبقاتی انجام میشود و ضمن رعایت نمودن تمام موارد آیین نامه های طراحی ،کنترل های لرزه ای هم با شدت بیشتری انجام میشود .
از منظر ظاهری بنای ساخته شده، سوله ها را می توان به سوله مسطح و سوله طبقاتی تقسیم نمود که هر یک، بسته به کارکرد و مطلوبات مورد انتظار، در جای مناسب به بهره برداری خواهد رسید. در واقع آنچه چیدمان ماشین آلات و برقرار سیستم تولید را به بهترین وجه عملی می سازد، فضاسازی بهینه و تخصصی است که نمود اعلای آن را در سوله شاهد هستیم.
سوله در واقع یک استراکچر فلزی است که عمدتاً دارای عرض دهانه زیاد و ارتفاع بالا می باشد تا فضای وسیعی را در اختیار تولید قرار دهد؛ بر همین اساس گاهی می توان به جای سوله مسطح (یک طبقه) از سوله طبقاتی استفاده نمود که متناسب با نیاز خیل کثیری از کسب و کارهای صنعتی و تولیدی می باشد. روال جانمایی در عمده مشاغل بدین صورت است که تمام تجهیزات و ماشین آلات تولید در یک تراز افقی چیدمان یافته و خط تولید محصول یا ارائه خدمت مستقر می شود.
چرا سوله طبقاتی نسازیم؟
اگر زمین و مکان شما محدود نیست و میتوانید از سالنهای دیگر احداث و استفاده نمایید و برای شما محدودیت خاک و زمین نیست از سوله با طبقات استفاده نکنید . برخلاف سوله یک طبقه ،سوله های طبقاتی معمولا با صرفه نیست و باعث افزایش شدید هزینه ساخت میشود .
مهمترین کاربرد سولههای چند طبقه
استفاده برای تالارها و نمایشگاههایی که نیاز به سالن بزرگ تالار یا نمایشگاه، اداره ها، رختکن، سرویس بهداشتی و آشپزخانه و غیره. آشیانههای بزرگ تعمیر و نگهداری هواپیما با دهانه ورودی خروجی بزرگ، محل نگهداری تجهیزات و غیره.
کارگاههای ساخت و تولید که نیاز به سالن تولید، استراحتگاه، سرویس بهداشتی، مجموعه اداری و غیره دارند. سازههای شهربازی مانند: سالنهای تئاتر، سینما، جایگاههای بازی. مجموعههای ورزشی که نیاز به سالنهای بزرگ، رختکن، جایگاه تماشاچیان، سرویس بهداشتی و برخی از باشگاههایی که نیاز به استادیوم دارند و سایر مواردی که کارفرمایان با توجه به اهداف کاربردی خود میتوانند سفارش دهند.
ساخت سوله طبقاتی
یکی از نکاتی که در مورد سوله بایستی در نظر داشته باشید تعداد طبقات آن است که بایستی مشخص شود. در صورتیکه یک طبقه یا دو طبقه بودن سوله مشخص باشد مشکلی وجود نخواهد داشت و مهندسان و طراحان با توجه به کاربری سازه اقدام به طراحی نقشه سازه مورد نظر میکنند.
اما اگر در ابتدا قصد ساخت سوله یک طبقه را دارید و میخواهید در آینده طبقههایی به این سازه اضافه نمایید، بایستی حتما مهندس مورد نظر را در جریان قرار داده تا سازه را طوری طراحی کند که بتوان در آینده به آن طبقات اضافه کرد.
سولههای چند طبقه در ابعاد، طبقات بیشتر از دو ساخته میشود. به صورت کلی میتوان بیان کرد. در واقع مشخصات طرح پروژه طراحی سولههای چند طبقه صنعتی را میتوان به صورت زیر بیان کرد:
• ارتفاع ستونهای سوله
• دهانه سوله
• موقعیت جغرافیایی پروژه صنعتی
• وزن فلز مورد استفاده
• متراژ هر طبقه
• تعداد بادبندها
• طول سوله
• نوع سقف
• تعداد طبقات سوله
• متراژ هر طبقه
• قابهای سوله
قیمت سوله طبقاتی
هزینه ساخت سوله به فاکتورهایی مانند ابعاد سوله و متریالی بستگی دارد که در ساخت سوله استفاده میشود. عمدتا برای ساخت سوله دوطبقه از مصالح پیش ساختهای مانند ساندویچ پانل استفاده میشود. لازم به ذکر است که این است که میزان مصرف فولاد در این نوع سولهها بیشتر است و به این ترتیب قیمت ساخت اسکلت فلزی بیشتر خواهد شد اما هزینه ساخت دیوارها و فونداسیون کمتر خواهد شد.
مزایای استفاده از سوله دو طبقه
سوله های دو طبقه ویژگی هایی دارند که آن ها را از سوله های عادی متمایز میکند و شرایط ویژه ای را برای شما فراهم میکند که میتواند مزایای منحصر به فردی را برایتان به همراه خواهد داشت. در این بخش به این مزایا اشاره میکنیم تا بدانید چرا باید از سوله های طبقاتی استفاده کنید:
ابعاد سوله دو طبقه
سولههای دو طبقه از لحاظ ارتفاع، تفاوت زیادی با سوله همکف ندارند. چرا که ارتفاع سولهها با توجه به کاربری آنها تعیین میشود. به طور معمول میتوان گفت سوله دو طبقه بین ۶ تا ۱۲ متر ارتفاع دارد و طول این سازه در حالت معمول مضربی از عدد ۶ است. در سوله دو یا چند طبقه این متراژ به دو یا سه قسمت از مضرب ۳ یا ۴ متر تقسیم شده و تیرهای آن نصب میشود.
کاربرد سوله طبقاتی
سوله های مورد استفاده به عنوان سالن های ورزشی که نیاز به رختکن دارند.
تالارها و نمایشگاه هایی که نیاز به سالن بزرگ دارند.
کارگاه های تولیدی نیاز به بخش های مجزا و مختلف دارند.
سالن های تئاتر
سالن هاي پذيرايي
انواع سوله های چند طبقه
سوله های چند طبقه انواع مختلفی دارند که عبارتند از:
سبک رمپ: این رایج ترین نوع سوله چند طبقه است که در آن وسایل نقلیه بر روی رمپ های شیبدار پارک می شوند که سطوح مختلف ساختمان را به هم متصل می کند. این نوع سوله اغلب در ساختمان های کوچکتر که فضا محدود است استفاده می شود.
سبک برج: در این نوع سوله های چند طبقه، وسایل نقلیه در یک سازه برج مانند که از فضای عمودی استفاده می کند، پارک می شوند. سوله های چند طبقه به سبک برج اغلب در ساختمان های تجاری بزرگ مانند مراکز خرید، فرودگاه ها و مجتمع های اداری یافت می شوند.
مشخصات فنی سوله سه طبقه
اجزای اصلی سوله سه طبقه شامل قاب اصلی متشکل از ستون و تیر، رفتر، لاپه، سگراد، گیرت، استرات، مهاربند قائم و سقفی، وال پست، فلنگ هستند. پایههای این نوع سوله روی فونداسیون مهاربندی شده با بتن مسلح ساخته میشوند.
قاب اصلی عموماً از پیش ساخته شده است و در محل، مونتاژ میشود. با استفاده از خرپا ظرفیت باربری سازه تقویت میشود. سقف سازه از خرپاهای فولادی آلومینیومی گالوانیزه میسازند زیرا وزن کمی دارند. از ساندویچ پانل با عایقهای متفاوت میتوان برای ساخت سقف استفاده کرد. دیوار سازه میتواند از ورقهای فولادی موجدار تکلایه یا ساندویچ پانل یا مصالح معمولی ساخته شود.
مراحل ساخت سوله سه طبقه
مراحل ساخت سوله سه طبقه شامل طراحی و اجرا است. بعد از اتمام طراحی سازه بهصورت زیر ساخته میشود:
بتنریزی برای ایجاد فونداسیون
مونتاژ ستونها، قاب تیرها و خرپاها باتوجهبه نقشه سازه
اجرای طبقات
نصب سقف و پارتیشنبندی
نصب برق، سیستم تهویه و تمام امکانات جانبی